Tuesday 27 March 2012

Tęczowe babeczki z chmurką/ Rainbow cupcakes with clouds

Jesteś już zmęczony monotonią swoich babeczek? Jeśli tak to dodaj koloru i ciesz się życiem! :P

Przepis, w którym w końcu mogłam wykorzystać możliwości moich barwników. Co jak co, ale te babeczki na pewno poprawią nam humor ;) I zajmą nam czas, bo trochę zabawy z nimi jest.

Are you tired of your cupcakes being so repetitious? If yes, add the colour and enjoy your life! :P

This is the recipe in which I could fully use the abilities of my food colourings. You can say what you want, but these cupcakes will lift your spirits ;) And they will occupy your time because there's some fun and mess with them.


Składniki:
  • 125 g masła
  • 125 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mleka 
  • barwniki spożywcze
 Rozgrzej piekarnik do 200 C. Przygotuj składniki. Ubij razem cukier z masłem aż będzie puszysty. Dodawaj pojedynczo jajka oraz mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Potem, dodaj mleko- po jednej łyżce i za każdym razem wszystko miksuj. Podziel ciasto na 6 części i do każdej dodaj barwnik: fioletowy, czerwony, niebieski, pomarańczowy, zielony i żółty. Wyłóż po równo fioletowym ciastem 12 papierowych foremek na babeczki. Rozłóż ciasto na spodzie, aby utworzyć dolną warstwę. Potem nakładaj kolory tak samo, w porządku:
  • niebieski
  • zielony
  • żółty
  • pomarańczowy
  • czerwony
Wstaw babeczki do piekarnika na 15-20 min. Po tym czasie sprawdź babeczki za pomocą patyczka -jeśli są gotowe patyczek będzie suchy. Wystudź je i ozdób kremem. Można skorzystać z tego kremu-pianki lub użyć czegoś innego.
 
 Krem-pianka:
  • 3 duże białka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (opcjonalne)
  • 1/4 szklanki wody
Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę. W garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu nasze białka z cukrem, przez równe 12 minut. Temperatura pianki po tym czasie powinna osiągnąć około 70ºC.  Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz gęstsze. Na sam koniec wmiksować ekstrakt. Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą nasadką. Przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie na babeczki.


Ingredients:
  • 125 g of butter
  • 125 g of flour
  • 1 1/2 teaspoon of baking powder
  • pinch of salt
  • 125 g of sugar
  • 2 gg(s
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 3 tablespoons of milk  
  • food colourings 
 Preheat the oven to 200 degrees C. Round up your ingredients. Beat the sugar and butter together, until fluffy and light coloured. Beat in the eggs one at the time, adding a little flour combined with salt and baking powder, each time, until you've added it all. Add the vanilla essence and mix. Later, add milk, one tablespoon at the time and mix every time. Divide the batter between 6 bowls and add food colouring to each of them: purple, red, blue, green, yellow and orange. Divide the purple bowl between the 12 cases. Smooth to form bottom layer. Repeat with the other bowls in this order:
  • Blue
  • Green
  • Yellow
  • Orange
  • Red 
Put in the oven for 15-20 min. After that time, using a skewer, check whether the cupcakes are ready (the skewer must be dry, without any batter on it). If they are ready, let them cool down and get ready for the frosting. You can use this frosting-foam recipe or use different one.

Icing-foam:
  • 3 big egg whites
  • 1 3/4 cup of sugar
  • 1 teaspoon of any kind of extract (optional)
  • 1/4 cup of water
Place the sugar, water and egg whites in the metal or glass bowl. Beat them for 1 min using a mixer. In a saucepan pour over small amount of water and boil it. Place the metal/glass bowl with mixture above the boiling water, add sugar and mix it using a mixer for 12 minutes. The bowl can't touch the water surface. After that time, the foam's temperature will rise to 70 degrees C and will be more dense. Then, mix in the vanilla extract. Prepare piping bag and big round tip. Place the foam in it and create spiral shape on every cupcake.




xoxo,
Agnieszka

2 comments :

  1. Jaaaaaakie faaaaaaajne :D Tęczowa rewolucja godna kucyka Pony, lol XD

    ReplyDelete
  2. Dzięki :)

    Jak robiłam te babeczki to cały czas myślałam o Charlie the Unicorn xD

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...