Wednesday 25 April 2012

Norweskie bułki cynamonowe/ Norwegian cinnamon buns

Już dawno chciałam wypróbować ten przepis. Szukałam cynamonowych bułek podobnych do tych, które jadłam kiedyś na stoku w Czechach. Różnica jest taka, że tamte były raczej kruche, a te bułki są drożdżowe i bardzo wyrośnięte. Ale tak czy siak, stanowią pyszną przekąskę :)


I've wanted to try these buns for a long time. I've been looking for cinnamon buns like those which I tried In the Czech Republic during one of my winter trips on ski slopes. The only big difference is that those were more crispy and these are yeasty and more puffy. Either way, they make a great treat :)




Składniki na 20 bułeczek:
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru (dałam 70 g, wg mnie tyle wystarczy)
  • pół łyżeczki soli
  • 21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
Na nadzienie:
  • 150 g bardzo miękkiego masła (lub rozpuszczonego- tylko 90 g)
  • 150 g cukru (dałam 120 g)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. W razie potrzeby dodać trochę mąki.


LUB podczas używania świezych drożdży: drożdże rozpuścić w mleku z  dodatkiem soli i cukru. Wsypać mąkę, a następnie wlać rozpuszczone masło i jajka. Zagnieść ciasto, aby było gładkie i sprężyste, a w razie potrzeby dodać mąki.


Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm. W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu. Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce. Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230ºC, jeśli będą zbyt szybko się przypiekać można je przykryć od góry folia aluminiową. Podawać ciepłe, ale jak są chłodne też są jadalne :D


Ingredients: (for 20 buns)
  • 600 g plain flour
  • 100 g sugar (I used 70 g)
  • 1/2 teaspoon salt
  • 21 g active dry yeast or 42 g fresh yeast
  • 100 g butter
  • 400 ml milk
  • 2 eggs
Filling:
  • 150 g soft butter (or melted- only 90 g)
  • 150 g sugar (I used 120 g)
  • 1 1/2 teaspoon cinnamon
Mix flour, sugar, salt and active dry yeast in a big bowl. Melt the butter, mix with milk and eggs. Add flour and mix well. Knead the dough until smooth and flexible. If you need you can add more flour. 

OR when using fresh yeast: add fresh yeast to the milk with salt and sugar. Mix. Add flour, eggs and melted butter. Knead the dough until smooth and flexible. If you need you can add more flour.

Cover the bowl with kitchen towel and put aside for 25 min until increases its volume. After that time, roll the dough into 50 x 25 cm rectangle. In the meantime, mix the ingredients for the filling. Place the filling on the rectangle and roll alongside with the longer side. Using a sharp knife, cut the dough into 2 cm pieces. Place them on the baking tray laid with parchment paper. You should have about 20 buns. Don't worry if they're not sticking to each other, they will after the baking. Remember to place them symmetrically on the tray. Leave them for 15 min to increase their volume. Bake for 20-25 min in the oven at 450 F. Place aluminium foil on top of them if they're getting the colour too fast. Serve warm, but they're are edibile as cold, too :D

 xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...