Thursday 18 July 2013

Sorbet z czerwonej porzeczki

Dzisiaj jest naprawdę gorąco, a na upały nie ma nic lepszego niż orzeźwiający sorbet. Moja mama kupiła prawie 3 kg czerwonej porzeczki, a że ten rodzaj porzeczki do najsłodszych nie należy to trzeba ją wykorzystać jakoś inaczej.


W zeszłym tygodniu robiłam ciasto drożdżowe z ową porzeczką, ale niestety za kwaśne wyszło. Jednak ten sorbet to coś innego. Jest naprawdę pyszny. Idealnie kwaśny i słodki :) Tak naprawdę z sorbetami zbyt wielkiej filozofii nie ma, i można zmiksować cokolwiek z odrobiną wody i cukru, zmrozić i deser gotowy :)



Sorbet z czerwonej porzeczki:
  • 2 szklanki czerwonej porzeczki (umytej i pozbawionej ogonków)
  • 3/4 szklanki cukru (można więcej- według upodobania)
  • 2 szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
Porzeczkę zmiksować blenderem. Masę przecedzić dokładnie przez sito. Sok odłożyć, a skórki i pestki wyrzucić. Przygotować syrop. W garnuszku zagotować wodę z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Przestudzić. Syrop połączyć z sokiem porzeczkowym i sokiem z cytryny. Przelać do zamykanego pojemnika i zmrozić, co jakiś czas mieszając sorbet widelcem.


xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...